Çağrı Merkezi / 0553 845 62 42

Bize Yazın / danisma@belguzarayyildizoglu.com.tr

Çocuğum Neden Konuşmuyor ?

Anasayfa / Blog / Çocuğum Neden Konuşmuyor ?
Sevdiklerinizle Paylaşın

Her çocuk bir engeli yoksa konuşma yeteneğiyle yaratılır.
Buna rağmen son zamanlarda konuşamayan çocukların sayısı gittikçe artıyor.
Enteresan bişeyler var ailelerin eğitim seviyesi arttıyor, anne baba bilinçleniyor ama çocuklar konuşmamaya devam ediyor.
Son zamanların belki de en büyük problemlerinden biri, yapılan işi mükemmel seviyede yapma sevdası...
Mükemmel eş, mükemmel işçi, mükemmel gelin, mükemmel öğretmen...derken...mü
kemmel ebeveynlik türedi tüm bu mükemmelliyetçi çabalardan. Kendi yaşadıkları yoksunlukları çocuklarına yaşatmama adına and içti anne babalar!!! Çocuk leb demeden leblebiyi anlar hale geldiler. Hizmet eden, buyruk alan, kendini evlatlarına adamış koşuşturan anne babalar...
Çocuk yorulmasın, incinmesin, yoksun kalmasın hiç bişeyden...
Aşırı koruma kollama davranışı. Herşeyi onların yerine yapmaya öyle adamışız ki hayatımızı, konuşmalarına gerek kalmadan seçenekleri ardı ardına sıralıyoruz...
Çocuk dilinde ıııh...aabb...gııı.. öyle anlamdırılıyor ki anne babalar tarafından, su mu istiyosun, oyuncak mı? Yok yok annesi araba istiyor sanırım...Ellerinde envai çeşit seçenek çocuğun etrafında pervane, evladım ağlama bu mu? o mu? ne istiyorsun?
Vee sonunda o sihirli davranış ortaya çıkıyor çocuk işaret parmağıyla ne istediğini gösteriyor, alkış kıyamet... Anne baba doğru seçeneklerden birini daha alnının akıyla buldu. Sıradaki ıhh... gu... yağ...ya kadar bir kaç saniye için derin bir nefes alabilirler. Çocuğunuz işaret ettiği için ve siz anlamaya devam ettiğiniz için konuşma ihtiyacı duymuyor. Siz anlamayı bıraktığınızda o da işaret etmeyi bırakacaktır. Sakin olun tüm insanlar konuşma yeteneğiyle doğarlar özel bir engelleri yoksa...

Çocuk Geç Konuşması

Ebeveynlerin çocuklarının gelişimi hakkında endişelenmeleri oldukça yaygındır. Özellikle çocukların konuşma becerileriyle ilgili sorunlar, ebeveynlerin endişe duyduğu konular arasındadır. Çocuğun konuşmaması veya geç konuşması, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve her durum farklılık gösterebilir. Bazı çocuklar, konuşmaya geç başlayabilir ve bu durum normal gelişim sürecinin bir parçası olabilir. Her çocuğun gelişimi farklıdır ve bazıları konuşma becerilerini diğerlerinden daha hızlı geliştirebilir. Ancak, çocuğunuzun belirli bir yaştan sonra hâlâ kelimeleri veya cümleleri kullanmaması durumunda endişelenmekte haklısınız. Çocuğun konuşmamasının farklı nedenleri olabilir. Örneğin, işitme sorunları, dil ve konuşma gelişimi bozuklukları, otizm spektrum bozukluğu gibi durumlar, çocuğun konuşmada gecikme yaşamasına neden olabilir. Diğer yandan, çocuğunuzun çok dilli bir ortamda büyümesi veya abla veya ağabey gibi başka bir aile üyesi tarafından konuşmasının yerine getirilmesi, konuşma gelişimini etkileyebilir. Ebeveynler, çocuklarının konuşma gelişimini desteklemek için bazı adımlar atabilirler. Çocukla etkileşimde bulunmak, kitap okumak, onunla konuşmak ve duygularını ifade etmesine olanak tanımak, konuşma becerilerinin gelişimine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, eğer ciddi endişeleriniz varsa veya çocuğunuzun konuşma gelişimi ile ilgili belirgin sorunlar yaşıyorsa, bir uzmana danışmanız önemlidir. Unutulmaması gereken önemli bir nokta, her çocuğun gelişiminin farklı olduğudur. Bazı çocuklar konuşmaya geç başlasa da daha sonra normal konuşma becerilerini kazanabilir. Ancak, çocuğunuzun konuşma gelişimi konusunda endişeleriniz varsa, uzman bir doktora başvurmak her zaman en iyi çözüm olabilir. Uzmanlar, çocuğunuzun konuşma gelişimindeki herhangi bir sorunu tanımlayabilir ve uygun yardımı sağlayabilir.

Ebeveynlerin çocuklarının gelişimi hakkında endişelenmelerioldukça yaygındır. Özellikle çocukların konuşma becerileriyle ilgili sorunlar,ebeveynlerin endişe duyduğu konular arasındadır. Çocuğun konuşmaması veya geçkonuşması, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve her durumfarklılık gösterebilir.

Bazı çocuklar, konuşmaya geç başlayabilir ve bu durum normalgelişim sürecinin bir parçası olabilir. Her çocuğun gelişimi farklıdır vebazıları konuşma becerilerini diğerlerinden daha hızlı geliştirebilir. Ancak,çocuğunuzun belirli bir yaştan sonra hâlâ kelimeleri veya cümlelerikullanmaması durumunda endişelenmekte haklısınız.

Çocuğun konuşmamasının farklı nedenleri olabilir. Örneğin,işitme sorunları, dil ve konuşma gelişimi bozuklukları, otizm spektrumbozukluğu gibi durumlar, çocuğun konuşmada gecikme yaşamasına neden olabilir.Diğer yandan, çocuğunuzun çok dilli bir ortamda büyümesi veya abla veya ağabeygibi başka bir aile üyesi tarafından konuşmasının yerine getirilmesi, konuşmagelişimini etkileyebilir.

Ebeveynler, çocuklarının konuşma gelişimini desteklemek içinbazı adımlar atabilirler. Çocukla etkileşimde bulunmak, kitap okumak, onunlakonuşmak ve duygularını ifade etmesine olanak tanımak, konuşma becerileriningelişimine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, eğer ciddi endişeleriniz varsaveya çocuğunuzun konuşma gelişimi ile ilgili belirgin sorunlar yaşıyorsa, biruzmana danışmanız önemlidir.

Unutulmaması gereken önemli bir nokta, her çocuğungelişiminin farklı olduğudur. Bazı çocuklar konuşmaya geç başlasa da daha sonranormal konuşma becerilerini kazanabilir. Ancak, çocuğunuzun konuşma gelişimikonusunda endişeleriniz varsa, uzman bir doktora başvurmak her zaman en iyiçözüm olabilir. Uzmanlar, çocuğunuzun konuşma gelişimindeki herhangi bir sorunutanımlayabilir ve uygun yardımı sağlayabilir.




Copyright © 2016. Her Hakkı Saklıdır.
Ankara Aile Danışmanı


Yükleniyor...